6 gode råd til korrekturlæsning

Få styr på korrekturlæsning

Har du brug for korrekturlæsning af din tekst? Så læs med her og få 6 gode råd til korrekturlæsning. Rådene kan bruges lige meget, om det er en kort eller lang tekst.

1. Læg teksten væk

Inden du overhovedet går i gang med korrekturlæsning, så læg teksten til side i mindst et par timer. Gerne helt ind til næste dag. Så har du lige sovet på det, og du kan se på det hele med nye og friske øjne.

2. Brug dine digitale hjælpemidler

Nogle kan bedst lide at læse korrektur, når det der skal læses, er printet ud. Det kan dog godt være dobbeltarbejde, hvis det er en lang tekst. Her vil det være nemmere og mere effektivt at rette direkte i Word. Er du i tvivl om rettelsen og har brug for at vende tilbage til ordet eller sætningen, så brug funktionen kommentar. Det skaber et overblik, og du kan nemt vende tilbage til stedet.

Word indeholder en kommentar-funktion, således at du kan vende tilbage til specifikke steder i din tekst. Se på billedet, hvor du finder denne funktion.

Denne funktion er især god, hvis du skal have en anden til at lave korrekturlæsning på din tekst. Husk, at Word også indeholder en delefunktion. Delefunktionen er god, hvis I er flere, der arbejder i samme dokument, eller du skal dele dit dokument med en, der skal læse korrektur på din tekst.

3. Brug ordbog

Selvfølgelig kan du benytte dig af Words stavekontrol. Det er dog ikke alt, der bliver opfanget af stavekontrollen – selvom den hele tiden bliver bede og bedre.

Er du i tvivl om stavning, grammatik eller tegnsætning, så brug en ordbog. Dansk Sprognævn har både en frit tilgængelig ordbog og en masse forklaringer om grammatik- og tegnsætningsregler. Du kan ovenikøbet bruge ordbogen RO+ selvom du er offline.

Sproget.dk, der er et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn (DSN) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL), har også en masse nyttige forklaringer. Der er også mulighed for at træne dine sprogkundskaber via opgaver på siden.

Det er endda muligt både at skrive til Dansk Sprognævn og Sproget.dk.

4. Vær opmærksom på typiske faldgruber

Det danske sprog har mange forskellige faldgruber, som er lettere at huske, hvis man er opmærksom på, hvilke faldgruber det er. De helt klassiske fejl inden for det danske sprog er f.eks.:

Derudover er der selvfølgelig tvivlen om komma. Hvis du sætter startkomma (grammatisk komma med kryds og bolle-reglen), så kan du hente lidt hjælp her.

5. Sætningernes længde

Nogle gange når man skriver, så tænker man ikke over, hvor lange ens sætninger bliver. Derfor kan det være en god idé at tjekke længden på ens sætninger, når man læser korrektur.

En god hovedregel er, at en sætning helst ikke skal overstige 25 ord. Dermed ikke sagt, at der ikke kan være gode og fornuftige sætninger, der er længere. Men har du en sætning, der eksempelvis er 40 ord lang, så kan det klart anbefales at dele den op. Grunden til, at sætninger ikke skal være for lange, er ganske enkelt, at læseren mister overblikket.  

Én lang sætning
Livet har mange skilleveje, man skal vælge imellem, og ofte er det ikke den rigtige afkørsel første gang, men på en eller anden måde formår man altid at finde den rigtige vej, men hvad er det, der hjælper en på rette vej?

Opdelt sætning
Livet har mange skilleveje, man skal vælge imellem. Ofte er det ikke den rigtige afkørsel første gang. På en eller anden måde formår man dog altid at finde den rigtige vej. Men hvad er det, der hjælper en på rette vej?

Nogle gange kræver det blot, at man fjerner et enkelt ord. Andre gange kræver det, at man omformulerer sine sætninger og eventuelt laver et andet forfelt eller sætter nogle andre ord ind midt i sætningen.

Et andet godt fif i forhold til længden på dine sætninger, er at de godt må variere i længde. Læseren bliver mere opmærksom, hvis der pludselig er en kort sætning. Selvom ovenstående eksempel er blevet delt op i flere sætninger, så kan man godt lege endnu mere med sproget.

Eksempel
Livet har mange skilleveje. Skilleveje man skal vælge imellem. Hver eneste dag. Ofte er det ikke den rigtige afkørsel første gang. Eller anden gang. På en eller anden måde formår man dog altid at finde den rigtige vej. Men hvad er det, der hjælper en på rette vej?

Variationen i sætningerne gør også, at læseren har mere tid til at tænke og forstå teksten. Dermed kan læseren også bedre huske, hvad han/hun lige har læst.

6. Spørg gerne om hjælp

Det er helt tilladt at spørge om hjælp, når der skal læses korrektur på en tekst. Om det så er en god ven, familiemedlem eller en professionel korrekturlæser, der hjælper dig, så er det bare godt at få et par andre øjne på. Tekster uden fejl giver et mere professionelt udtryk.

Vi håber, du er blevet klogere på korrekturlæsning. Lige meget om du selv skal læse korrektur på din tekst, eller du får en anden til at hjælpe dig, så skal du huske at sætte tid af til det. Især hvis det er et større manuskript eller opgave, der skal korrekturlæses.

Har du brug for hjælp til korrekturlæsning? Så kontakt os endelig, så vi sammen kan finde en løsning, der passer til dit behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *