HTTP vs. HTTPS – Hvad er forskellen og hvorfor er det vigtigt?

De seneste år er der kommet mere fokus på internetsikkerhed. HTTPS er længe blevet benyttet i forbindelse med netbanker, webshops og lign. Men hvad er forskellen på HTTP og HTTPS og hvorfor er det vigtigt?

Http og https

Kort fortalt er HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en proton der bruges til kommunikation mellem forskellige systemer – f.eks. sende data fra en webserver til en webbrowser. Det er denne protokol der hjælper med at vise din hjemmeside til besøgende. Denne data er ikke krypteret, hvilket betyder at information kan blive stjålet i transaktionen mellem webserveren og webbrowseren. 

Benytter man HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) er dataen krypteret. Det betyder, at indtastes der oplysninger på hjemmesiden, som f.eks. betalingsoplysninger eller adgangskoder, så vil informationen fremstå som kode. 

HTTPS fungerer på samme måde som HTTP, men har altså et ekstra lag af sikkerhed i form af et SSL certifikat. Det er dette certifikat, som står for krypteringen. 

Hvordan kan jeg se om min hjemmeside bruger HTTP eller HTTPS?

Du kan i webadressen se om hjemmesiden benytter HTTP eller HTTPS. Det fremgår før www i webadressen. Derudover vil der være en låst hængelås til højre for webadressen, hvis hjemmesiden benytter HTTPS. Ofte fortæller browseren hvis der er tale om en hjemmeside der ikke benytter HTTPS, ved at advare om at hjemmesiden ikke er sikker.  

Hvorfor er kryptering vigtig?

Det er vigtigt at besøgende på din hjemmeside har tillid til dig. Den tillid kan du skabe hvis du tilbyder et krypteret besøg. Ved at benytte HTTPS vil alt der bliver indtastet, downloaded osv. blive krypteret. Det gælder også deres browserhistorik. 

Hvis din hjemmeside har f.eks. en kontaktformular, hvor den besøgende skal indtaste e-mail m.m., vil dine besøgende være sikret med HTTPS. Samtidig er der også en mindre risiko for at din side bliver hacket. 

Google støtter HTTPS

Ved at benytte HTTPS opnår din hjemmeside en bedre ranking på Google. Google udmeldte i 2014, at de fremover ville give et “ranking-boost” til hjemmesider der benytter HTTPS fremfor HTTP. Google arbejder hen imod et sikkert internet, hvorfor de booster hjemmesider der har et sikkerhedscertifikat. 

Hvordan får jeg HTTPS

De fleste webhoteller tilbyder HTTPS som standard. Hvis din hjemmeside ikke har det, anbefaler vi, at du i første omgang tager kontakt til dit webhotels support. 

Hvis du har brug for hjælp, er du meget velkommen til at kontakte os.

3 Responses

  1. Ja, det er sandt med bedre ranking og SSL! Havde et site der ikke kørte https det første år Google krævede det. Der var 9 besøgende det år! Da jeg endelig fik SSL igang kom der omgående 10 om dagen stigende til 40. Google vil selvfølgelig ikke henvise til usikre sider. Så ku’ jeg lige lære det ku’ jeg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *